1. Kennismaking en intakegesprek.
We bespreken samen je wensen voor de tuin of buitenruimte.
Waar hou je van, hoe zien je leefstijl, bezigheden en liefhebberijen eruit.
We brengen de bestaande situatie waarvoor ontworpen wordt in kaart.
We wisselen suggesties, ideeën en mogelijkheden voor een nieuwe inrichting uit.
Jij bepaalt of en welke opdracht je geeft.
2. Bespreken schetsontwerp
Na opdrachtverlening ga ik aan de slag. De eerste schets of schetsen leg ik aan je voor.
De grote lijnen van het ontwerp passen we samen zo nodig direct aan.
We bespreken de uitgangspunten voor beplanting en materiaalgebruik.
3. Bespreken definitief ontwerp
Wanneer je hiervoor gekozen hebt, werk ik de schets uit tot een definitief ontwerp met beplantingsplan.
Dit bespreken we samen en jij beslist of het plan zo wordt uitgevoerd.
4. Uitvoeringsgereed maken
Als je opdracht hebt gegeven om ook de uitvoering van het plan voor te bereiden, dan maak ik een uitvoerige beplantingslijst, een matenplan en eventuele technische tekeningen voor constructies.
5. De uitvoering.
Of je het ontwerp voor de tuin zelf wilt uitvoeren of dat je dit liever door een hovenier laat doen, in beide gevallen kun je mij vragen om toe te zien op een juiste uitvoering van het plan.
Ik kan je helpen met het inkopen van de beplanting en materialen of met het inzetten en begeleiden van een hovenier.
6. Nazorg
We spreken samen een moment af om de nieuwe tuin of buitenruimte na te lopen op eventuele gebreken. We kijken vooral naar de groei en kwaliteit van de beplanting, waar extra aandacht nodig is en welke planten eventueel vervangen moeten worden.
In het algemeen zal deze inspectie enkele maanden na voltooiing van de tuin plaats vinden.
Wensen:
Toegankelijk, kindvriendelijk, niet standaard, natuurlijke lijnen, groen/genoeg borders, liefst met gras, pergola met schommel, plek voor kliko's, louncheset en eettafel, speelse bestrating zonder onkruid, afscherming voor schuttingen van de buren.
Toelichting op het ontwerp:
Beide ontwerpen kennen gebogen, natuurlijke lijnen. Gekozen is voor natuurlijke bestrating in de vorm van flagstones die in een cementlaag worden gelegd. Desgewenst kan men ervoor kiezen om dit gedeeltelijk toe te passen en voor deplek waar de eettafel en de louncheset staan te kezen voor terrastegels.
De tuin ligt op het noordoosten. Plekken om in de zon te zitten zijn tegen de schuurmuur (ontwerp 1) en halverwege de tuin (ontwerp 2). Met een pergolaconstructie met daarin een terrasdoek kan men voor bescherming tegen de zon zorgen (ontwerp 1).
In de zon aan tafel eten kan het beste in ontwerp 2 waar er voldoende ruimte is bij de schuur.
Voor de kinderen is er een pergola waaraan geschommeld kan worden in het verlengde van de schuur, en is er ruimte voor een speelgrasje.
Vanwege de oriëntatie op het noordoosten en de draaiing van de zon is er, gezien vanuit het huis, zoveel mogelijk border ontworpen aan de linkerkant van de tuin. Verticale elementen zijn (kleine) bomen of struiken en aan de linkerzijde tegen de grens met de buren leibomen.
Aan de rechterzijde van de tuin zijn open raster tuinschermen geplaatst tegen de schutting van de buren. Deze zijn eventueel in een leuke kleur te schilderen.